Select Page

Poštovani,

Pozivam Vas da se pridružite znanstvenoj zajednici (preporuka 56 akademika), brojnim organizacijama civilnog društva, Start-upovima, SME digitalnim poduzetnicima, umjetnicima i svim ostalima na ovoj detaljnoj listi koji su, u zaustavljanju napada na slobodu govora, izražavanja, pristupa znanju, poduzetništvu i vladavinu prava, digli glas protiv korporativne cenzure europskog online prostora u kampanji #SaveYourInternet > https://saveyourinternet.eu/

Molim Vas da žurno pošaljete poruku unutar vaših političkih grupacija o važnosti glasanja protiv štetnih članaka 11. i 13. u Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu na pleanarnoj sjednici u periodu od 2 – 5. srpnja  u Strasbourgu, kako bismo #fixcopyright i zaustavili #CensorsipMachines. 

Ovakvo rješenje nema ekonomsku logiku kako je objasnjeno u analizi EDiME, predstavnika kreativne digitalne industrije a šteti i individualnim kreatorima koji uglavnom nisu vlasnici autorskih prava po njihovim vlastitim riječima..

Direktiva predstavlja ugrozu osnovnih ljudskih prava i izvan granica Europe, iz razloga detaljno objasnjenih u tweetu Eletronic Frontier Foundation.  “Da je Direktiva sporna postalo je jasno i kada je UN-ov izvjestitelj za slobodu izražavanja David Kaye izrazio zabrinutost zbog prijedloga Direktive u otvorenom pismu Jean-Claudeu Junckeru, čime se Europska unija po prvi put svrstala uz bok država poput Nikaragve, DR Konga, Mauritanije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata – tipičnih adresa UN-ovog izvjestitelja.”, prenosi Jutarnji list

Članak 13.  kojim bi se Internet kompanije prisiljavale  na kontrolu  svake objave na Internetu s ciljem zaštite autorskih prava, ne nalaže de jure uspostavu automatiziranih cenzorskih mašina ali im de facto ne pruža drugi izbor, umjesto da se problematika (tzv. value gap) rješava primjerenim pravnim rješenjem (Zakonom o tržišnom natjecanju). Europski sud pravde tehnologiju automatiziranog filtriranja je već odbacio kao nesrazmjerno rješenje zbog kršenja temeljnih prava građana EU (SABAM v Netlog, L’Oréal v eBay). Prijedlog  je također  u koliziji s postojećim regulacijama Europske unije, nezakonit i po spoznaji Povjerenika Ansipa. Molim pogledati više u ovoj detaljnoj pravnoj analizi Centre for Intellectual Property and Information Law (CIPIL) University of Cambridge.

Ova se je tehnologija do sad pokazala iznimno nepouzdanom, pa je tako i mačka koja prede prekršila autorska prava,  vaša kolegica Marijete Schaake sa govorom u EP, te umjetnici koji posluju legalno.

NASA je sa svojim vlastitim materijalima javljanja sa Marsa također aktivirala ovu tehnologiju jer filteri ne prepoznaju sadržaj u kontekstu javne domene. Postoje brojni drugi primjeri u kojima online cenzura pogađa najviše marginalizirane zajednice, a i najnoviji njemački primjer koji je pogodio žene#FiltersFail. 

Također stvara i nove troškove koje će najviše pogoditi mala digitalna poduzeća i start-upove, te ugroziti kompetitivnost EU hosting poduzeća. Analize o pogubnom utjecaju na platform ekonomiju nalazimo na ovom blogpostu, a najnoviju ovdje.

Ovakvi filteri predstavljaju opasnost za mnoge grane slobode govora, ali i za obrazovanje, iako ih pravna rješenja već prepoznaju kao iznimke u zaštiti autorskog prava, ugrožavaju jedan od najpopularnijih digitalnog sadržaja – meme, (kampanja #savethememe).

Predstavljaju i prijetnju za open source software, developere  i platforme jer cenzorska mašina ne razlučuje digitalni sadržaja objavljen sa i bez dozvole autora (kampanja). Predstavljaju i prijetnju za kodiranje, dakle ugrožavaju cijelu ICT industriju te civic tech.

Članak 11. direktive ugrožava pravo slobodnog dijeljenje linkova na digitalne sadržaje (vijesti) mlađe od pet godina. Uvodi se svojevrsni porez na link jer izdavačima omogućuje prihod od naplaćivanja tzv. snippeta, (preglednika teksta i slike koja je popraćena hyperlinkom),  #SaveTheLinkOvo je mišljenje 169 akademika koji upozoravaju na negativne posljedice dodatnog sloja autorskih prava. 

Ćlanak 3: iznimka autorskih prava za text and Data Mining, ali samo za istraživačke institucije i za svrhe znanstvenog istraživanja, sa katastrofalnim posljedicama za razvoj, inovacije,  istraživanje i europske start-upove. “The EU just told data mining startups to take their business elsewhere” –  Allied for Startups.

Unaprijed zahvaljujemo na vremenu i energiji koje ćete uložiti u informiranje Vaših stranačkih kolegica i kolega, i tako se pobrinuti da odluku ne donose temeljem priopćenja Komisije. Europljani zaslužuju zakon o autorskim pravima primjeren digitalnom dobu koji je riješio ove probleme, a ne Europu bez Interneta. Zabrinuti smo štetnim utjecajem ovog prijedloga na sve online platforme i ne želimo Europu bez parodije, citiranja, memeova, online kreativnosti, open source projekata, blogera i start-upova!

Lijep pozdrav,